И тричленката на Върховния касационен съд (ВКС) оправда  за избягване

...
И тричленката на Върховния касационен съд (ВКС) оправда  за избягване
Коментари Харесай

И тричленката на ВКС оправда Огнян Донев и Борис Борисов

И тричленката на Върховния касационен съд (ВКС) оправда  за отбягване на налози, оповестиха от съда. Решението не предстои на обжалване.

Делото е формирано по митинг и тъжба от гражданския просител - министърът на финансите като представляващ страната, против решението на САС, с което е доказана оправдателната присъда от 08 февруари 2019 година на Софийския градски съд (СГС).

С нея  за почтен по обвиняването да е избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности на " Елфарма " АД в изключително огромни размери посредством затаяване на истина в годишната данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), като не е заявил нарастване на годишния финансов резултат.

Борис Борисов е приет за почтен в това да е избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности на " Телсо " АД в изключително огромни размери посредством затаяване на истина в годишната данъчна декларация по ЗКПО - понижение на годишния финансов резултат от покупко-продажби, осъществени на контролирания български борсов пазар , които в реалност са осъществени на нерегулирания пазар, и затаил истина, като не заявил нарастване на годишния финансов резултат.

Отхвърлени са гражданските искове от министъра на финансите против Огнян Донев за породени имуществени вреди в размер на 62 779 725 лева и против Борис Борисов - за 7 483 105,19 лева
 И втори съд оправда Огнян Донев за укриване на налози
И втори съд оправда Огнян Донев за укриване на налози

На изключително мнение е бил един от членовете на правосъдния състав

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема за неоснователни митинга и жалбата на гражданския просител .

Според висшите съдии въззивният съд дейно е проучил естеството на договорката и е изяснил изискванията, при които тя се дефинира като блокова, с цел да реши тяхната съпоставимост с изискванията, при които се подписват покупко-продажби на контролирания борсов пазар, а оттова и да ревизира налице ли е случай на отклоняване от данъчно облагане на сумите от подписаните блокови продажби, към които настоящите разпореждания от ЗКПО са били отнесени, по пазарна цена на акциите на " Софарма " АД (борсовата цена).

Като се базира на правилника на Борсата и направените правила в приложение към него Софийският апелативен съд е отбелязал, че блоковите покупко-продажби съставляват авансово уговорени извънборсово покупко-продажби за огромни количества акции (с размер най-малко от 5% от общия брой акции в капитала на емитента).

Блоковите покупко-продажби могат да бъдат двустранно договаряни сред членовете отвън пода на " Българска фондова борса - София " АД и отвън часовете за борсова търговия . Цените на блоковите покупко-продажби не се отразяват в показателите на Борсата и не вземат участие в представителната борсова цена; не са обезпечени от Гаранционния ѝ фонд; блоковата договорка се третира като борсова договорка, откакто бъде оповестена на Борсата . Подчертал е в претекстовете и категорично плануваното в разпоредбите, че блоковата договорка се подписва на съображение писмен контракт сред купувача и продавача, няма ограничавания към нейната цена и при договарянето ѝ членовете на " Българска фондова борса - София " АД се водят от правилото за реализиране на обективна цена.

Според правосъдния състав на Върховен касационен съд съобразявайки тези условия Софийският апелативен съд законосъобразно е достигнал до заключението, че при съществуващия юридически правилник блоковата договорка по продажба на акции няма пазарния темперамент, какъвто имат покупко-продажбите на фондовата борса в страната .

" Блоковата продажба на акции, чиито условия се договарят директно от страните, е непазарна договорка. Нейната цена е непазарна, защото не се образува на пазарен принцип (на правилото на търсенето и предлагането). Тя не въздейства при определянето на пазарната цена на акциите на контролирания борсов пазар . Изискването за обективна цена визира само страните по договорката, каквото законосъобразно схващане е застъпил САС в решението ", написа в решението. 
 До месец съдът взема решение дали ще удостовери оправдателната присъда на Огнян Донев
До месец съдът взема решение дали ще удостовери оправдателната присъда на Огнян Донев

Той беше приет за почтен за укриване на близо 63 милиона лв. налози

В претекстовете на Върховен касационен съд се споделя: " След като законът не вкарва като категорично условие блоковата договорка да бъде подписана по пазарна цена на акциите, цената, на която са били подписани инкриминираните по делото блокови продажби на акции на " Софарма " АД , не съставлява изискване, което оказва въздействие върху размера на облагата съгласно материално правните предпоставки на член 13 ЗКПО (отм.) или изискване, чието осъществяване води до отклоняване от данъчно облагане съгласно плануваното в член 14, алинея 1 от ЗКПО (отм.) и член 16, алинея 1 ЗКПО. При това състояние Софийският апелативен съд не е имал и съображение да одобри, че финансовият резултат от блоковите покупко-продажби, отразяващ действителна цена, е бил ориентиран към отклоняване от разпоредбите за облагане с корпоративен налог, заради което всеки от подсъдимите е бил задължен да го преобразува за данъчни цели посредством нарастване на приходите, произлизащи от подписаните покупко-продажби с акции на " Софарма " АД. ".

Според Върховен касационен съд жалбата на гражданския просител също е неоснователна . Въззивният съд, осъществявайки инспекцията на първоинстанционния правосъден акт е достигнал до заключението, че подсъдимите не са направили действията, предмет на обвиняване. При това състояние законосъобразно е удостоверил присъдата на Софийски градски съд и в гражданската ѝ част, с която предявените от министъра на финансите цивилен искове за породени имуществени вреди са отхвърлени .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР